Vaginisme er den klassiske betegnelse for reflektorisk ufrivillig opspænding af skedeåbningens muskler – bækkenbunden.

Det vil sige, at bækkenbundens muskler spænder kraftigt op ikke blot som det normale samspil med kroppens muskler sikrer, men også i forbindelse med berøring eller tanken om berøring. Det er ofte smertefuldt. Det kan give spændinger. Deraf følger smerter andre steder i underlivet, og gør samlejer eller gynækologiske undersøgelser svære eller direkte umulige at gennemføre.

Empelvic metoden lærer dig at afspænde bækkenbunden så du kan have samlejer, få gynækologiske undersøgelser eller indføre noget i skeden, når du ønsker det.

Med Empelvic pudens “trykpunkter” muliggøres en afspænding af din bækkenbund.

Ved hjælp af Empelvic metoden får du kontrollen og kan lære din krop at “slippe” spændingen.

vaginisme

Kom i gang med Empelvic metoden

Metoden er gratis - hjælpemidlet den specialergonomiske Empelvic pude kan du købe her

 • ☑ Lær din krop at afkode reflektoriske opspændinger
 • ☑ Lær din krop at afspænde
 • ☑ Få kontrollen over bundens reaktioner på stimuli
empelvic pude

Hvorfor opstår vaginisme?

Det har været almindeligt at tænke, at det skyldes behovet for at kontrollere sin skedeåbning, for eksempel efter overgreb. Det er dog kun en af mange grunde til at vaginisme opstår. Selve det at have smerte eller infektion i området, kan udløse tendensen, som så vil forværres ved derpå følgende ubehagelige oplevelser. Det kan være, at man efter en simpel infektion er øm i musklerne og derfor gennemfører et samleje efter eget ønske, men oplever det som smertefuldt. Så vil kroppen så at sige kompensere for, at man ikke selv tog initiativ til at undgå smerten.

Det er muligt, at tilstanden også kan opstå fra en episode, hvor man er blevet kold og derfor har spændt op og af den ene eller den anden grund ikke har kunne afspænde igen. Så enhver form for gene eller ubehag kan medføre en kædereaktion, der kan skabe vaginisme som en mere kronisk tilstand.

Vaginisme kan naturligvis også forekomme efter overgreb. Kroppen husker og reagerer ved at forsøge at forhindre noget grænseoverskridende, som har fundet sted. Hvis vaginismen er opstået som følge af et overgreb, er det i sagens natur vigtigt, at der også fokuseres på at samtale om overgrebet i den grad kvinden ønsker det, og ikke kun på selve den muskulære reaktion.

Problemer ved vaginisme

Listen af problemer, som kan stamme fra vaginisme og andre spændinger i bækkenbunden, er lang. Det vil typisk dreje sig om:

 • Smerter ved samleje
 • Problemer med gynækologiske undersøgelser
 • Forstoppelse
 • Tørhed i skeden
 • Overaktiv blære

 

Mange beskriver, at de har fået at vide de har myoser i underlivet, eller har vaginisme og derfor skal lære at slappe af, men at det jo netop var det, de ikke kunne.

Behandling af vaginisme

Det er logisk, at behandlingen vil indebære at lave bækkenbundsøvelser, som ikke fokuserer på at knibe. Det vil sige ikke at opspænde musklerne, men på at afslappe og massere dem. At lære at afslappe en muskel, som normalt spænder ved mindste berøring, handler om at gøre området mindre følsomt overfor stimuli.

Empelvic metoden hjælper dig med at komme i kontakt med dit underliv og bækkenbund og give dig mere kontrol over muskler. Det vil sige du bedre kan styre om du spænder i underlivet og her vigtigst; at du kan styre om du kan slappe af i stedet for at spænde i underlivet, der ender som en ond cirkel, hvor opspændinger fører til flere spændinger.

Det vigtige ved Empelvic metoden i forhold til vaginisme er følgende:

 1. Du lærer at afkode reflektoriske opspændinger.
 2. Med Empelvicpudens “trykpunkter” muliggøres en afspænding af opspændinger, der ellers er nærmest umulig at gøre selv ved vaginisme.
 3. Ved hjælp af Empelvic metoden får du kontrollen, og du kan lære din krop at slippe.

Nøglen i denne metode er Empelvic-puden, som er en unik mulighed for at behandle vaginisme ved at fokusere “tryk” på din bækkenbund på områder, som kan få dig på en anden måde i kontakt med din bund. Du kan i eget tempo lære at massere musklerne, samt vænne sig til at nuancere fornemmelsen af at blive berørt. Når du sidder på Empelvic-puden, kan du mærke dine muskler. Hvis du samtidigt guides i at lade vejrtrækningen få musklerne til henholdsvis at opspændes og afslappes reflektorisk, kan du blive tryg ved at slippe musklen, mens du selv har kontrollen. Dette i modsætning til de situationer, hvor spændingen opstår grundet stimuli fra andre. Det er derfor vi mener, at Empelvic-metoden er empowerment til din bækkenbund!

Kom i gang med Empelvic metoden

Metoden er gratis - hjælpemidlet den specialergonomiske Empelvic pude kan du købe her

 • ☑ Lær din krop at afkode reflektoriske opspændinger
 • ☑ Lær din krop at afspænde
 • ☑ Få kontrollen over bundens reaktioner på stimuli

Vaginisme er ikke det samme som dyspareuni

Vaginisme skal ikke forveksles med dyspareuni, som handler om smerter ved samleje. Det kan ofte også dreje sig om slimhindegener, det kan sagtens stamme fra en meget opspændt bækkenbundsmuskulatur, som for eksempel ved vaginisme. Mange af underlivets problematikker vil, som ringe i vandet, medføre flere gener. Derfor er det naturligvis vigtigt, også ved dyspareuni, at sikre sig en behagelig afslapning af bækkenbundens muskler. Dette giver bedre blodgennemstrømning, som blandt andet hjælper slimhinderne i balance.

Dyspareuni skal altid vurderes af læge for at finde eventuelle infektioner eller andre lidelser, som kan behandles medicinsk.