Vulva og ubalance

Har du kløe, svien eller pludseligt oplevelsen af ubehagelig lugt, er den mest sandsynlige årsag, at skedens pH-værdi og bakteriekultur er blevet forskubbet. Det er meget almindeligt og kan være ekstremt ubehageligt. Det kan ofte behandles ved at genskabe balancen med mælkesyrebakterier og/eller pH-genskabende kapsler. 

Femidur er et kosttilskud, der indeholder 2 slags mælkesyrebakterier: Lactobacillus reuteri og Lactobacillus rhamnosus. Begge er en del af den sunde bakterieflora i vulva/vagina.

Bakteriel vaginose

Når pH-værdien forskydes fra de normale 3,8 – 4,5, kan de bakterier, som svier, få for meget magt. Det kaldes bakteriel vaginose og kan kløe, svie og give fornemmelsen af at lugte anderledes. Dit udflåd kan også skifte farve og konsistens.  

Svamp i skeden

Vi har naturligt svampekulturer i skeden, som holdes nede af de behagelige mælkesyrebakterier og en lav pH-værdi. Forskydes pH-værdien, kan svampene blive ekstremt generende og give kraftig kløe og ændring i udflådet. Udflådet kan fx se hvidt og meget grynet ud. Nogle oplever også irriterede og hævede kønslæber.  

i say: VAGINAL INFEKTION er et præparat til selvbehandling af VAGINAL SVAMP OG BAKTERIEL VAGINOSE og dertil knyttet ubehag.

Hvornår bør du tale med lægen?

Er der risiko for, at dine gener skyldes en seksuelt overførbar infektion (SOI), altså hvis du har haft sex med en ny partner, bør du overveje at tage til lægen. Mange SOI er meget almindelige og kan give samme slags svien og kløen i skeden. Det kan give længere gener, hvis man ikke får behandlet SOI og er nemt at teste hos lægen. 

Behandling med medicin

Hvis du sammen med lægen finder frem til, at dine ubehag skyldes svamp eller bakterieubalance i skeden, vil din læge måske foreslå behandling med håndkøbs svampemidler eller medicin på recept. Det kan være en kæmpe lettelse at få en behandling, hvis den virker. Det er dog ikke godt for os at tage for hyppige kure med diverse midler, og det vil ikke fjerne årsagen til ubalancen. 

Mælkesyrebakterier

Mange er vokset op med en forståelse af bakterier som noget der er dårligt for os. De sidste årtier har man fået en meget bedre forståelse af, hvordan vores kroppe lever i samspil med en masse bakterier, som vi slet ikke kan klare os uden. Desuden er man begyndt at se, hvordan det at støtte de gode bakterier ofte er bedre end at slå de uønskede bakterier ned. Hvis du køber probiotika, altså produkter, der indeholder de ønskede bakterier, er det vigtigt, at det er produkter, der er baseret på bakteriestammer, som har dokumenteret effekt.  

Femidurtabletterne indeholder 2 vaginale mælkesyrebakterier Lactobacillus rhamnosus GR-1® og Lactobacillus reuteri RC-14®, der begge er veldokumenterede og i stand til at kolonisere skeden, når de er blevet indtaget gennem munden. 

Tager du penicillin/antibiotika?

Dette vil ikke blot slå de uønskede bakterier ned, men også ramme de bakterier, der holder dig rask og holder din skede og vulva i balance. Derfor er det altid en god idé at tage Femidur enten fra starten af penicillinkuren eller fra midt i behandlingen og op til en uge efter. Tag dem gerne mindst 3 timer efter du sluger penicillinet. 

Genskab den gode balance

Genoprettelse af den sunde pH-værdi og tilførsel af mælkesyrebakterier genopretter balancen og giver ikke andre gener. Prøv Femidur kapslerne, som indeholder to stammer af mælkesyrebakterier. De skal sluges og går gennem dit system og ned i vulva og skeden. De er gennemtestede for deres gode effekt og bliver for mange et go-to, når ubalancen melder sig eller fast ved hver menstruation. 

Du kan også indføre i say kapsler direkte i skeden. De skubber pH-balancen tilbage, hvor den føles godt. Du kan enten starte med et af produkterne eller kombinere dem. 

Cyklus og ubalance

Nogen oplever kløe og ubalance i hver menstruationscyklus. Det kan skyldes, at hormonerne skubber til balancen, og at selve blodet i skeden gør pH-værdien mere basisk. Samtidigt kan både tampon og papirbind holde ubehageligt på fugten, så de irriterende svampe og bakterier får fat. Da kan man med fordel bruge Femidur kapsler fra menstruationens start i nogle cyklusser i træk. Eventuelt kombineret med i say vaginaltabletter fra menstruationen slutter og i syv dage frem. 

Stofbind og menstruationstrusser

Papirbind kan holde uhensigtsmæssigt på fugt og dermed skubbe pH-balancen, så du får kløe og ubehag. Prøv dig frem med andre metoder. Stofbind (og menstruationstrusser) giver ikke det samme indelukkede vulva-miljø og har flere andre fordele. Ud over at det skåner miljøet for papirforbruget, kan du spare penge på ikke at skulle købe produkter hver måned, og selvom det kommer bag på mange, suger stofbindene ofte bedre.  

Nogen skifter konsekvent til stofbind, når de først har prøvet det og andre kombinerer ved at bruge dem hjemme og engangsbind, når de er ude. Der findes mange forskellige slags. Tjek for eksempel de bind, som Zafina laver her.

Udflåd

Udflåd er navnet på de væsker, der udskilles fra livmoderhalsen og i vulva. De er vigtige for vores velvære og alligevel er der mange, der ikke kan lide deres udflåd. Måske fordi man forestiller sig, at trusser skal være helt pletfri? Når der kommer ubalance i vulva og skede, hvis vi får en infektion eller hvis vi er stressede på et mere generelt plan, forandrer udflåddet sig. Det kan skifte konsistens og farve. Og så kan det lugte anderledes, end når der er balance.  

Når det lugter dårligt 

For at kunne lægge mærke til lugte, når der er ubalance, skal man kende duften når der er balance. Det kan man gøre ved at lugte til sit udflåd dagligt over en periode, mens man ikke har ubehag. Så vænner hjernen sig til lugten af mælkesyrebakterier som afbalanceret udflåd dufter af. Da er det også langt nemmere at genkende lugten og synet af udflåd i ubalance og vide, at det vil være rart at genvinde vulvaens pH-værdi og genskabe de behagelige bakteriebalancer. 

Østrogen og mælkesyrebakterier

Når hormonbalancerne ændrer sig, påvirker det både slimhinden i vulva og bakteriesammensætningen. Østrogen er med til at sikre en god blodgennemstrømning, som igen hjælper mælkesyrebakterierne til at holde balancen. Når østrogenniveauerne falder (og svinger) kan det være dejligt at tilføre mælkesyrebakterier i form af Femidur. Det kan også sagtens kombineres med lokaltvirkende østrogen i form af gel eller vaginale tabletter. 

Den gynækologiske undersøgelse

Skal du have lavet en gynækologisk undersøgelse f.eks. i forbindelse med en ubalance i vulva eller vagina, så se med på nedenstående film, som viser et eksempel på, hvordan en gynækologisk undersøgelse kan foregå samtykkebaseret, og hvor du er med hele vejen igennem. 

10 vigtige vulva-råd

  1. Undlad diverse intimsæber og intimservietter og brug kun vand til vask i vulva og vagina.
  2. Anvend uparfumeret, neutralt vaske- /skyllemiddel til dit undertøj.
  3. Vask dit undertøj ved 60 C.
  4. Undgå stramtsiddende tøj.
  5. Sov uden undertøj
  6. Undgå at bruge trusseindlæg fast
  7. Prøv dig frem med forskellige slags bind ved menstruation
  8. Brug stofbind
  9. Tag forebyggende Femidur, hvis du skal tage penicillin/antibiotika
  10. Gå til lægen, hvis du er i tvivl om SOI eller anden tilstand
Scroll to Top