Forstoppelse

For at slippe for forstoppelsen skal du kunne åbne dig ved at slippe spændingen i din bækkenbund.

De metoder du lærer ved træning med Empelvic kan du overføre til toiletbesøg og øvelserne stimulerer også tarmene.

Træg mave

Har du fået træg mave, vil din bækkenbund blive overspændt så forstoppelsen bliver værre. Du mister samtidigt allerede på et par døgn muligheden for at mærke at tarmen er for fuld. Når du træner med Empelvicpuden, lærer du at åbne igen så du kan få afføring. Du bliver også bedre til at mærke hvornår det er godt at gå på toilettet.

Forstoppelse - når musklerne ikke vil åbne

Hvis stress eller andet har fået dine bækkenbundsmuskler til at spænde op, er forstoppelse en logisk følge. Sæt dig på Empelvicpuden og lær hvordan du åbner dig så du kan komme af med din afføring.

Empelvic er en fantastisk ven for dig mens du slipper af med forstoppelsen og hjælper dig med at holde den væk!

Er det en kamp at komme af med afføring?

Med Empelvic lærer du hvordan du kan samarbejde med maven. Du lærer at åbne endetarmen igen og at stimulere tarmene til at tømme sig.

Du sætter dig på puden og følger øvelsesfilmene. Hurtigt lærer du at mærke hvordan bækkenbunden kan afslappes så afføringen kan komme ud. Du tager din nye viden med på toilettet og genvinder glæden ved at komme af med afføringen.

Forstoppet fordi bunden var spændt?

Forstoppelse kan starte på grund af en allerede overspændt bækkenbund. En spændt bækkenbund lukker nemlig for anus og holder på tarmindholdet. Så er det nødvendigt at få afspændt bunden mens du eventuelt også benytter andre værktøjer for at blive fri af forstoppelsen.

Stram bækkenbund fordi du er forstoppet?

Hvis du har været forstoppet i bare ganske få døgn, nedsættes hjernens evne til at mærke afføringstrang. Så kommer du til at presse uden bækkenbunden har åbnet sig og det gør blot bunden endnu strammere. Da skal du træne afslapning af bækkenbunden med Empelvic mens du også behandler det, der satte forstoppelsen i gang.

Kvalme og nedtrykthed?

Træg mave og forstoppelse kan være ekstremt invaliderende og påvirke alt. Man kan blive nedtrykt, hidsig og svimmel samt opleve smerter. Der findes en masse råd om hvad du skal gøre, men midt i ubehaget kan det være svært at navigere og indføre helt nye vaner. Træn med Empelvic og vælg 1-2 af de andre råd du finder nedenfor. Se om du kan gennemføre dem i en uge og læg mærke til om de er nok til at forandre situationen og give dig din lethed og din mulighed for at tømme dig tilbage.

Væk de stillestående tarme med Empelvic metoden

Når tarmene er fulde, bevæger de sig dårligere, hvilket vil nedsætte blodtilførsel i området. Det omkringliggende væv vil også bevæges sig mindre, og en dårlig cirkel med nedsat bevægelse og bevægelighed vil være i gang. Få bevæget din bund med Empelvic metoden og sæt gang i den gode bevægelse. 

Hvordan sidder du på toilettet?

Toiletter er alt for høje i forhold til, de vinkler i kroppen der gavner tarmenes tømning. Prøv at placere en skammel foran toilettet, så du får en mindre vinkel i knæleddet. For nogen er det lige det, der skal til for at afføringen lykkes.

Udskyder du toiletbesøget?

Når vores tarme trænger til at tømmes, lader de en lille del af afføringen føres ned i den nederste del af tarmen (ampullen). Gennem nerverne sendes signal til vores hjerne om, at vi skal på toilettet. Reagerer vi ikke på signalet, vil det blive svagere. Selv kort tids udskydning af afføring kan føre til, at man ikke længere kan registrere behovet, og så er det sandsynligt, at vi bliver forstoppede. Den fyldte ampul vil også ofte provokere bækkenbunden til at spændes. Sammenfaldet af en spændt bækkenbund og en nedsat evne til at registrere underlivets signaler kan gøre det svært at genfinde den gode rytme med afføring, og forstoppelsen er lige for.

forstoppelse toilet med skammel

Midler mod forstoppelse og hård mave

Nogle midler mod forstoppelse virker ved at ændre indholdet i tarmen (afføringen), andre ved at stimulere tarmenes bevægelser (peristaltikken), endnu andre kan virke ved akut forstoppelse ved kraftigt at øge væskeindholdet i afføringen, endnu andre irriterer tarmens slimhinde, så den tømmer sig (disse bruges rektalt, altså indføres i tarmen). Spørg på apoteket eller få din læges råd om hvad du skal vælge!

Drikker du væske nok?

Hvis du drikker mindre end 1,5 – 2 liter væske om dagen, kan du med fordel forsøge at drikke mere. Fyld en flaske eller et stort glas og aftal med dig selv, hvor ofte det skal tømmes.

Hvad med maden?

Har du ændret spisevaner og bliver forstoppet, kan du med fordel overveje, om der er noget, du har fået mindre af, end du plejer (for eksempel fibre), eller noget du pludseligt har spist mere af (for eksempel kød eller hvidt brød). Eksempler på fiberrige grøntsager er gulerod, bønner, hvidkål og broccoli. Rugbrød er også rigt på fibre. Fibrene binder mere væske i afføringen, så den bliver mere lind.

Når forstoppelse er en bivirkning af medicin

Forstoppelse kan være en bivirkning ved forskellige slags medicin. For eksempel kan smertestillende medicin virke forstoppende. Så hvis du tager medicin fast, kan du diskutere med din læge, hvordan du griber forstoppelsen an.

Når hård mave fører til hæmorider

Det er meget almindeligt at få hæmorider, når man er forstoppet. Det kraftige tryk mod endetarmen kan afklemme venerne (blodårer), så de ikke kan tømmes for blod og eventuelt presses ud i det sidste stykke af tarmen eller lige uden for endetarmsåbningen (anus). De kan bløde, gøre ondt og give svien og kløe. Tal med din læge, hvis du er meget generet.

Blod i afføringen

Er der blod i din afføring, skal du kontakte lægen. Hvis det er frisk blod, er det sandsynligt, at det blot stammer fra slimhinden i endetarmen eller fra en hæmoride. Er det mørkere (gammelt blod), kan det komme længere inde fra og kan være tegn på sygdom.

Læs mere om blod i afføringen og hæmorider, her:
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/symptomer/blod-i-affoeringen/

Søg læge hvis: Hvis dine afføringsmønstre er pludseligt ændrede og varer i over to uger bør du søge læge. Især hvis der ses blod i afføringen. Frisk blod vil ofte være på grund af rifter ved anus/endetarm hvor i mod mørkt blod kan stamme oppe fra tarmen.

Bestil Empelvic bækkenbundspuden i dag

Scroll to Top