Ordbog

Ubalance i skedens normal sammensætning af bakterier. Symptomer på bakteriel vaginose kan bl.a. være en øget mængde af udflåd og/eller udflåd som lugter fiskeagtigt. Udflådet kan derudover se gråligt ud.

Efter en fødsel bløder man i op til 8 uger. Det skyldes både blødning fra det område hvor moderkagen har siddet fast i livmoderen og en udrensning af slimhindeoverfladen i livmoderen. I blødningsperioden overgår blodet fra egentlig blødning til efterhånden brun-gullig væske. Det kaldes barselsflåd.

Begrebet bækkenløsning bruges ofte bredt om de smerter vi kan have i bækkenet i graviditeten. Se graviditet 

Betyder dobbel vandladning. Anbefales ved dårlig blæretømning. Det henviser til at når man føler sig færdig med at tisse, venter et øjeblik, eventuelt rejser sig, og da sætter sig for at se om der kommer mere urin. Vi henviser til at bruge samme metode med de vejrtrækninger, som læres i Empelvic metoden.

Erektion betyder fyldning af svulmelegemerne i enten penis eller klitoris. Ved fyldning og fastholdelse af blodet i penis, vil det medføre en fasthed af penis. Ved fyldning af klitoris sker en forstørrelse af organet og der presses klar væske ind i skeden og vulva.

Forstoppelse, eller obstipation, er betegnelsen for når man har svært ved at komme af med afføringen. Se forstoppelse

For at slippe for forstoppelse skal afføringen have en rimelig konsistens, tarmene skal kunne arbejde, bækkenbunden skal kunne afspændes så lukkemusklen åbnes og nerverne skal kunne registrere fyldning og behov for tømning. Se forstoppelse

Skjult forstoppelse betyder, at man egentlig ser afføringer, ofte tynde, men der stadig er ophobning af afføring i tarmene.

En grad 1 bristning efter fødslen er en overfladisk bristning af slimhinde og/eller huden. Bristning kan ske i skeden eller i mellemkødet, også kaldet perineum.

En grad 2 bristning efter fødslen er en bristning af de overfladiske muskler i bækkenbunden.

En grad 3 bristning er en hel eller delvis bristning af ringmusklen i endetarmen. Ved en grad 4 bristning er hele ringmusklen i endetarmen bristet og derudover er slimhinden i endetarmen beskadiget.

Hæmorider er udposninger på blodårerne ved endetarmen. Se forstoppelse

Impotens betyder manglende eller nedsat evne til at opnå rejsning. Se impotens

Overordnet betegnelse for ufrivillig vandladning eller dryptis. Se inkontinens

En labiabristning efter fødslen er en bristning i kønslæberne. Der kan komme rifter i både de indre og ydre kønslæber, men de er hyppigst forekomne i de indre. Bristningen kan være små overfladiske rifter i hud eller slimhinde, men kan også være større rifter i kønslæbens slimhinde. De indre kønslæber kan også være revet over.

Prostata-kirtlen kaldes nogle gange for mandens G-punkt. Se prostata

Menopause, kalder man det, når det er over et år siden man har haft sin sidste menstruation. Menstruationer ophører på et tidspunkt efter en kortere eller længere periode hvor kroppen omlægger sine hormonbalancer. Overgangsperioden kaldes perimenopausen eller overgangsalder.

Nervøsitet kan stimulere hjernen til at ville tømme blæren. Derfor kaldes en overaktiv blære nogle gange nervøs blære. Se overaktiv blære

Nykturi er betegnelsen for behov for at tisse flere gange om natten. Kaldes af nogle natpisser. Se overaktiv blære

Se menopause

Prostata er en kirtel, der omkranser mænds urinrør ved udgangen fra blæren. Se prostata

Nogen kan opnå orgasme/udløsning ved direkte eller indirekte stimulation af prostata-kirtlen. Det kaldes prostataorgasme.

Betegnelse for delte mavemuskler. Den forstørrede afstand mellem mavemusklerne skyldes en svækkelse af bindevævet der normalt holder os fleksible i midten af maven.

Rejsning er det samme som erektion. Se Hvad er erektion

For at få rejsning skal blodet kunne strømme til svulmelegemerne og fastholdes der. Det kræver en fleksibel bækkenbund. Se Bedre rejsning

Svamp i underlivet er en tilstand, hvor en ubalance i bakteriefloraen i skeden gør, at man kan udvikle svampeinfektion. Symptomer kan være irriterede og tørre slimhinder, rødme og man kan derudover opleve kløen og svien. Udflådet kan se hvidligt klumpet ud. Får man hyppigt ubalancer er det bedst at behandle ubalancen i stedet for at symptombehandle med svampekure.

Svulmelegemer er betegnelsen for væv i klitoris og penis, der kan fyldes med blod og derved øge sit volumen.

Betegnelse for ufrivillig vandladning eller dryptis i forbindelse med fysisk anstrengelse af bækkenbunden fx ved grin, host, nys, hop og fysisk aktivitet.

Betegnelse for når man pludselig har kraftig vandladningstrang og netop som man har mærket trangen tisser en hel portion i bukserne ufrivilligt.

Betegnelse for bakteriefloraen i skeden.

Betegnelse for ufriviilig refleksopspænding af skedeåbningen. Se vaginisme

Venepumpeøvelser er øvelser, der hjælper blodet tilbage mod hjertet efter det har været ude i arme og ben.

Betegnelse for smerter i vulva uden anden kendt sygdom eller tilstand.

Ødemer betyder ophobning af væske og kan forekomme forskellige steder i kroppen.

Scroll to Top