Forstoppelse

Hvad er forstoppelse, og hvad kan jeg gøre ved det?

Forstoppelse (obstipation, eller i daglig tale “hård mave”) kan vise sig ved træg, hård eller sjælden afføring. Hård eller træg mave er en relativt hyppig tilstand, som mange døjer med, og som kan være meget ubehagelig.

Skjult forstoppelse

Nogle plages dog af såkaldt “skjult forstoppelse”. Denne tilstand kan vise sig ved tynde, måske ukontrollable afføringer (endda måske ”tynd mave”). Det kan skyldes en træghed eller blokering et sted i tarmsystemet.

De typiske symptomer på forstoppelse

En af konsekvenserne ved træg mave er, at tarmene aldrig tømmes helt. Dette vil altid påvirke almentilstanden på forskellige måder. Det kan medføre kvalme, svimmelhed, tyngdefornemmelse, smerter, oppustet mave, dårligt humør og generelt ubehag.

Heldigvis findes der ofte en løsning

Nogle ved slet ikke, at man kan gøre noget ved træge tarme. Andre har forsøgt forskellige tiltag uden effekt og har derfor givet mere eller mindre op.Men eftersom der er forskellige årsager til forstoppelse, vil der også være forskellige måder at løse det på. Du skal derfor prøve dig frem med 2-3 forskellige tiltag, give dem en “prøveperiode” og dernæst vurdere, om du skal ændre på indsatserne.

Løs problemet så enkelt som muligt

Der findes næsten altid en løsning, men det er forskelligt, hvad der virker for den enkelte. Målet er at løse problemet med så få tiltag som muligt og dermed ikke besværliggøre dit liv for meget i kampen for at kunne tømme din tarm.

Når en overspændt eller dårligt sansende bækkenbund medfører forstoppelse

En overspændt bækkenbund kan gøre det svært at komme af med sin afføring. Derfor kan man i desperation forsøge at presse og presse uden at lykkes. Da kæmper afføringstrangen mod en overspændt og dermed lukket muskel i bækkenbunden.En bækkenbund med dårlig kontakt til nerver og resten af kroppen gør det svært at mærke, at man skal på toilettet. Derfor vil man ofte komme til at vente så længe, at tarmsystemet også på andre måder gør det svært at komme på toilettet.

Omvendt kan forstoppelse også give bækkenbundsproblemer

Er man blevet forstoppet af andre årsager, vil det ofte medføre, at bækkenbunden bliver rigid og ufleksibel. Dermed skabes et bækkenbundsproblem, som forværrer forstoppelsen.Uanset den primære årsag til forstoppelsen, vil selv en kortvarig udspiling (uden efterfølgende tømning) af den nederste del af tarmen nedsætte fornemmelsen for, hvornår du skal på toilettet. Det er i sig selv ubehageligt og kan forværre forstoppelsen.

Væk de stillestående tarme med Empelvic metoden

Når tarmene er fulde, bevæger de sig dårligere, hvilket vil nedsætte blodtilførsel i området. Det omkringliggende væv vil også bevæges sig mindre, og en dårlig cirkel med nedsat bevægelse og bevægelighed vil være i gang.Få bevæget din bund med Empelvic metoden og sæt gang i den gode bevægelse.Se øvelsesfilm her – bestil puden her

Er det et nyopstået problem? Andre gode råd til at afhjælpe træg og hård mave

Er det ikke en kronisk tilstand for dig, men et nyopstået problem, da prøv dig frem med følgende råd:

Drikker du nok?

Hvis du drikker mindre end 1,5 – 2 liter væske om dagen, kan du med fordel forsøge at drikke mere.Fyld en flaske eller et stort glas og aftal med dig selv, hvor ofte det skal tømmes.

Hvad med maden?

Har du ændret spisevaner og bliver forstoppet, kan du med fordel overveje, om der er noget, du har fået mindre af, end du plejer (for eksempel fibre), eller noget du pludseligt har spist mere af (for eksempel kød eller hvidt brød).Eksempler på fiberrige grøntsager er gulerod, bønner, hvidkål og broccoli. Rugbrød er også rigt på fibre. Fibrene binder mere væske i afføringen, så den bliver mere lind.

Stillesiddende arbejde?

For nogen betyder selv en lille ændring i bevægelsesmønsteret, at tarmene går i stå. Blot en weekend eller en periode med stillesiddende arbejde kan gøre udslaget.Prøv om lidt mere bevægelse er det, der skal til for dig.

Hvordan sidder du på toilettet?

Toiletter er alt for høje i forhold til, de vinkler i kroppen der gavner tarmenes tømning. Prøv at placere en skammel foran toilettet, så du får en mindre vinkel i knæleddet.For nogen er det lige det, der skal til for at afføringen lykkes.

Udskyder du toiletbesøget?

Når vores tarme trænger til at tømmes, lader de en lille del af afføringen føres ned i den nederste del af tarmen (ampullen).Gennem nerverne sendes signal til vores hjerne om, at vi skal på toilettet. Reagerer vi ikke på signalet, vil det blive svagere. Selv kort tids udskydning af afføring kan føre til, at man ikke længere kan registrere behovet, og så er det sandsynligt, at vi bliver forstoppede.Den fyldte ampul vil også ofte provokere bækkenbunden til at spændes. Sammenfaldet af en spændt bækkenbund og en nedsat evne til at registrere underlivets signaler kan gøre det svært at genfinde den gode rytme med afføring, og forstoppelsen er lige for.

Massér og afspænd din bækkenbund

Empelvic puden kan bruges som massage af bækkenbunden, så den igen kan afspændes og samtidig stimulere hjernen med sansninger fra bækkenbunden og endetarmen, så det bliver nemmere at bryde forstoppelsens onde cirkel.Se her, hvordan du bruger puden.

Mavemassage

Man kan selv massere sine tarme. Det kan føles godt og sætte gang i tarmenes funktioner.Læg dig på ryggen med bøjede ben og fødderne placeret i gulvet. Suk dybt og forsøg at slippe spændingen i mavemusklerne.Start i højre side, tryk let ned med fingrene, mærk efter faste områder. Måske du kan opløse fastheden ved at massere blidt. Suk dybt ind imellem.Masser så din mave i cirkulære bevægelser, hele vejen rundt om navlen. Brug eventuelt lidt massageolie eller creme. Læg mærke til, om dine tarme begynder at rumle. Det kan være et godt tegn på, at de bliver lidt friere til at fungere.

Hvad kan du gøre ved kronisk forstoppelse?

Har du været plaget gennem længere tid, kan du med fordel anvende et middel mod forstoppelse og træg mave. Kombiner indtagelsen med de råd, du finder længere oppe på siden, så du ikke blot behandler symptomet, men giver din krop den bedste hjælp.Der findes forskellige typer af midler, som virker forskelligt. Tag eventuelt din læge med på råd.

Midler mod forstoppelse og hård mave

Nogle midler mod forstoppelse virker ved at ændre indholdet i tarmen (afføringen), andre ved at stimulere tarmenes bevægelser (peristaltikken), endnu andre kan virke ved akut forstoppelse ved kraftigt at øge væskeindholdet i afføringen, endnu andre irriterer tarmens slimhinde, så den tømmer sig (disse bruges rektalt, altså indføres i tarmen).

Når forstoppelse er en bivirkning ved medicin

Forstoppelse kan være en bivirkning ved forskellige slags medicin. For eksempel kan smertestillende medicin virke forstoppende. Så hvis du tager medicin fast, kan du diskutere med din læge, hvordan du griber forstoppelsen an.

Når hård mave fører til hæmorider

Det er meget almindeligt at få hæmorider, når man er forstoppet. Det kraftige tryk mod endetarmen kan afklemme venerne (blodårer), så de ikke kan tømmes for blod og eventuelt presses ud i det sidste stykke af tarmen eller lige uden for endetarmsåbningen (anus). De kan bløde, gøre ondt og give svien og kløe.Tal med din læge, hvis du er meget generet.

Blod i afføringen

Er der blod i din afføring, skal du kontakte lægen. Hvis det er frisk blod, er det sandsynligt, at det blot stammer fra slimhinden i endetarmen eller fra en hæmoride. Er det mørkere (gammelt blod), kan det komme længere inde fra og kan være tegn på sygdom.

Bestil Empelvic bækkenbundspuden i dag

Scroll to Top