FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

Handler dit spørgsmål om køb og forsendelse, se da under “handelsbetingelser

Det gør ondt når jeg sidder på puden

Den mest almindelige årsag til, at det kan gøre ondt et sted, er at musklerne og deres tilhæftning til knoglerne, er overspændte. For at kunne afspænde, er det nødvendigt ikke at mærke decideret smerte, men kun en ømhed, som du kan holde ud at være i.

Overvej om du kan bruge en bedre stol eller skammel. Det er vigtigt, at den er plan og ikke for høj. Det kan også hjælpe at lægge en pude/et blødt håndklæde eller lignende ind under puden.

Gør det ondt et bestemt sted, da start med at læne dig lidt væk fra stedet. Således kan du begynde at bruge afspændingsøvelserne i film 1 uden at provokere det mest ømme sted.

Når du har fået fornemmelse for sukket og afspændingen, kan du begynde at læne dig mere mod det ømme sted og gradvist afspænde der. Bemærk hvordan ømheden opløser sig efterhånden som området blødgøres.

Hvad hvis jeg ikke kan mærke afspændingen? 

For nogen sker det med det samme og for andre tager det længere tid. Begge dele er normalt og lige godt. Du skal sådan set blot kunne mærke “et eller andet” / en form for reaktion /en bevægelse i din bækkenbund. Lige nu handler det ikke om, at du skal kunne mærke noget bestemt. Stol på, at puden sender de rigtige input/den rigtige slags data til din hjerne.

Vi vil anbefale dig at fokusere mest på film nr. 1, og give dig selv tid. 

Måske skal du også tænke over om du fysisk befinder dig et sted, hvor du har det rart, er uforstyrret og kan “være dig selv” og give dig selv mulighed for at blive afspændt. 

Nogle gange kan det også hjælpe at sidde på puden kun iført undertøj eller helt nøgen. På den måde bliver din sansning lidt anderledes. 

Prøv at lave denne lille øvelse: koncentrer dig om dit ansigt, suk – lad kæben slippe sin spænding, lad dine læber blive tunge, lad tungen slippe. Suk igen. Kan du mærke noget i bunden, der slipper? 

Lad din hånd hvile på dit ben. Lad den blive tung. Bemærk hvordan afspænding føles. Prøv at gentage sukket og lad bunden gøre som du gjorde med hånden. 

Hvor hurtigt kan man mærke en effekt?

Mange oplever første udvikling/effekt allerede indenfor de første uger. Det afhænger dog af hvilken effekt man ønsker at opnå, og af hvordan man i forvejen mærker sit underliv, samt hvor koncentreret og regelmæssigt man bruger metoden. 

Nogen har allerede en ”effekt” ved at konstatere at deres muskler bevæger sig i takt med vejrtrækningen og på den måde blive bekræftet i, at kroppen ”virker”. 

Ønsker man behandling af stressinkontinens, kan man allerede på få uger få en kraftig forandring hvis man er konsekvent og har startet med at afsætte tid og koncentration til at fordybe sig i at mærke. 

Hvad hvis jeg ikke kan mærke noget?

Start med at fokusere på det du faktisk kan mærke. Kan du for eksempel mærke tryk mod anus, da koncentrér dig om det område. Lav de forskellige vejrtrækninger, som vi viser i filmen og bemærk om der sker ”noget” omkring anus. Mærker du da en let afslapning når du sukker. Så gentag og søg at lade afspændingen blive endnu dybere.

Mærker du en spænding ved anus når du puster med spidset mund? Da søg at understøt netop det du mærker der. Gentag nogle gange. Søg så at slippe spændingen netop der hvor du mærkede spændingen.

Stol på at netop det du mærker er det rigtige. Fordyb dig i det. Gentag dagligt fem minutter. Da vil du begynde at mærke mere flere steder og gør det samme med de områder.

Hvad hvis man føler sig næsten følelsesløs?

Hvis du slet ikke mærker noget, vil du efterhånden kunne begynde at sanse noget jo flere gange du bruger puden. Giv det tid og stol på, at dit nervesystem skal have tid for at vågne.

Hvad hvis jeg får ondt i lænden når jeg træner?

Det handler om, at din bund skal trænes endnu blidere, og der skal sikres afspænding af muskulaturen i lænden imens. Din lænd er sikkert i vane med at kompensere for, at bækkenbunden, og måske også balderne, ikke bevæger sig så meget. Fokuser på at lade lænden afspændes og blødgøres når du sukker og spænd kun din bund helt blidt med et pust. 

Hvad hvis jeg har halebenssmerter?

Har du smerter fra halebenet er det meget sandsynligt, at du har spændt i bækkenbunden for at forsøge at undgå smerter. Da er det vigtigt at lære at afslappe muskulaturen igen. Det vil være en gradvis proces, hvor du i starten nok skal læne dig lidt frem, mens du bruger åndedrættet som anvist i film 1. Efterhånden som du får afspændt, kan du læne dig længere tilbage og slippe spændingen og afhjælpe smerterne.

Kan alle kropstyper bruge den?

Ja! Nogen har brug for at placere den godt ind mellem ballerne mens andre blot kan sætte sig og gå i gang. Om vi mærker meget i starten eller har brug for tid til at mærke har intet med vores størrelse at gøre.

Hvad hvis jeg ikke har en flad stol?

Du kan prøve at lægge et håndklæde i den ende, der hælder nedad, så at puden bliver mere flad. Ellers prøv med en skammel eller et stuebord, hvis det er solidt.

Kan jeg bruge den før/efter operation

Ja! Alt efter hvilke råd du har fået ved operationen, kan du gå gradvist i gang, når du er helet, og det føles godt. Hvis du har vænnet dig til metoden før en operation, er det meget nemmere at komme i gang igen efter.

Kan man bruge den, når man har Lichen sclerosus?

Når man har Lichen Sclerosus, har man ofte fået spændinger i bækkenbunden på grund af smerter og irritation. Da er det meget dejligt at få afspændt området. Puden kan også bruges til at desensitivere området og lære nerverne/nervesystemet, at signaler fra området kan være forbundet med behag. Har du Lichen, skal du måske bruge lidt ekstra tid på at finde dig til rette. Prøv at læne dig til siden og frem eller tilbage, og mærk hvordan du bedst slapper af på puden, mens du gradvist lærer at afspænde bækkenbunden.

Kan jeg bruge den når jeg kører bil?

Det er vigtigt, at du fordyber dig i at mærke, mens du lærer metoden at kende. Det kan ikke gøres mens du kører, MEN når du er blevet fortrolig med metoden, kan du bruge puden, lige som du vil. Da bruger nogen den til at “få rettet sig op” og “husket bækkenbunden”, når de kører langt. Bare du husker trafikken!

Scroll to Top